Ciekawostki o zwierzętach

Kuna domowa i leśna – Jak pozbyć się kuny

Rozróżniamy dwa gatunki kun, kunę domową (kamionka) oraz kunę leśną (tumak). Cechy charakterystyczne dla obydwu gatunków to długi tułów, spiczasty pysk, uszy krótkie, ogon puszysty, głowa w stosunku do ciała dość duża. Oba gatunki różni umaszczenie futra. Kuna domowa ma futro brunatne, uszy z białą obwolutą oraz białą plamę na szyi. U kuny leśnej plama w okolicach szyi ma kształt podkowy o zabarwieniu żółtawym. Kuny osiągają masę do 2 kg, długość ciała ok. 50 cm i wysokość ok. 20 cm. Kuny są samotnikami (wyjątek kiedy samica wychowuje młode) dożywają 10 lat.

Rodzaje pokarmu

jak pozbyć się kuny

Odchody kuny

Kuny są drapieżnikami, które polują na gryzonie, ptaki, ryby żywią się również jajami. Co ciekawe nie gardzą również owocami (śliwkami, czereśniami, wiśniami ) w okresie owocowania można zauważyć pestki w odchodach kuny. Po upolowaniu zdobyczy kuna odgryza jej głowę i pozostawia w miejscu polowania. Jeśli kuna wtargnie do kurnika lub gołębnika potrafi bez trudu wybić wszystkie sztuki a pożywić się tylko jedną.

Miejsce występowania

Kuny leśne mieszkają w lasach, zakładają legowiska w dziuplach drzew (czasami w kokonach wiewiórek). Kuny domowe mieszkają na strychach domów (najczęściej w podbitkach dachowych). Szczególnie upodobały sobie wełnę mineralną, którą rozrywają i przenoszą w miejsce legowiska. Zwabione ciepłem silnika zakradają się pod maskę samochodu przegryzając okablowanie i rozrywają wełnę mineralną na osłonie silnika. Kuny w miejscu legowiska pozastawiają resztki swoich zdobyczy, ptasie pióra i łupinki jaj które po czasie wydzielają charakterystyczny odór padliny.

Aktywność kun

Kuny są zwierzętami nocnymi, ich aktywność wzrasta po zachodzie słońca polując aż do świtu. W domu w którym zamieszkała kuna w porach nocnych słychać głośne stukanie oraz odgłos szorowania przeciąganych przedmiotów.

Okres godowy, ciąża

Okres godowy przypada na luty oraz lipiec-sierpień. Ciąża trwa 2 miesiące i młode rodzą się w kwietniu. W przypadku kiedy samica zostanie pokryta w lecie ciąża zostaje utajona a płód zaczyna się rozwijać dopiero w lutym a samica powija młode również w kwietniu. W miocie rodzi się od 4 do 7 osobników. Młode do zimy żyją przy matce.

Przynęta

Jaja ptasie, mięso-nawet z piórami (gołąb, kura), owoce (śliwka, wiśnia), wabik na łasicowate.